Ce înseamnă a executa hotărârea dată de instanța de contencios administrativ?
Această procedură presupune ca autoritatea publică împotriva căreia a fost deschis procesul chiar să pună în aplicare dispozițiile instanței de judecată, anume:
- să încheie, să înlocuiască sau să modifice actul administrativ atacat
- să elibereze un alt înscris sau
- să efectueze anumite operaţiuni administrative
Executarea de bună voie sau prin constrângerea instanței
În primul rând, autoritatea publică va trebui să-și îndeplinească obligațiile doar după rămânerea definitivă a hotărârii.
Prin hotărârea de admitere, instanța va putea stabili și un termen în care autoritatea publică va trebui să-și respecte obligația (de a emite un act, de a modifica un act, de a efectua o anumită operațiune administrativă etc).
În cazul în care instanța nu a stabilit un termen în care autoritatea publică trebuie să execute obligația, aceasta trebuie să iasă din starea de pasivitate în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.
Dacă autoritatea publică nu a executat în acest termen obligația impusă de instanță, cel interesat (reclamantul inițial și totodată creditorul obligației de executare), poate să ceară instanței care a soluționat litigiul, în termen de maximum trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii, sancționarea cu amendă a autorității publice.
Cuantumul amenzii este de 20% din salariul minim brut pe economie (740 lei-raportat la salariul minim brut aplicat începând cu 1 iulie 2024, conform HG 598/2024 https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/283807 ) pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat.
Totodată, la cerere, instanța poate acorda reclamantului penalităţi, pentru un termen maximum de 3 luni, socotit de la data comunicării încheierii privind stabilirea amenzii.
Ce se întâmplă dacă nici după sancțiunea cu amendă și plata penalităților de întârziere, autoritatea publică nu respectă dispozițiile instanței?
Dacă în termen de 3 luni de la data comunicării hotărârii de aplicare a amenzii şi de acordare a penalităţilor autoritatea publică nu execută obligaţia prevăzută în hotărârea instanței, cel păgubit (reclamantul inițial) va putea cere instanței să fixeze suma finală care se va datora statului (cu titlu de amendă) şi suma ce i se va datora lui cu titlu de penalităţi.
Totodată, cel interest poate cere și despăgubiri pentru neexecutarea în natură a obligaţiei (adică pentru cazul în care autoritatea sau instituția publică nu a emis actul administrativ solicitat, nu a modificat un act sau nu a întreprins demersurile solicitate).
***