In termen de 15 zile de la comunicarea incheierii de dizolvare a societatii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) poate depune plangere impotriva acesteia. In termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii, oficiul registrului comertului inainteaza plangerea instantei competente.

  1. Context legislativ

Conform dispozitiilor art.237 indice 2 din Legea 31/1990, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), la cererea oricarei persoane interesate sau din oficiu, constata intrunirea conditiilor pentru dizolvarea societătii daca:

  1. A expirat durata actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social;
  2. A intervenit transferul dreptului de folosinta sau de proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social;
  3. A incetat activitatea societatii;
  4. Dupa perioada de inactivitate temporara, societatea nu si-a reluat activitatea;
  5. A expirat durata pentru care a fost infiintata societatea, in cazul societatilor cu durata determinata.

Cu cel putin 15 zile calendaristice inainte de a constata dizolvarea, ONRC are obligatia de a publica in Buletinul Electronic al registrului comertului o lista cuprinzand toate societatile pentru care intentioneza sa aplice asceasta masura.

Ulterior aceasta lista se comunica catre ANAF. La expirarea termenului de 15 zile de la comunicare, in cazul in care ANAF nu a formulat nicio plangere impotriva masurii dizolvarii, registratorul din cadrul ONRC constată, prin încheiere, intrunirea condtiilor pentru dizolvarea societatii.

Incheierea prin care s-a constatat intrunirea conditiilor pentru dizolvare se comunica societatii si ANAF-administratia judeteana a finantelor publice/administratia finantelor publice a sectorului si se publică in Buletinul electronic al registrului comertului.

Societatea a carei dizolvare a fost constatata precum si ANAF pot face plangere impotriva incheierii ONRC in termen de 15 zile de la comunicare. In termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii, oficiul registrului comertului inainteaza plangerea catre instant competenta.

Daca nu s-a formulat plangere impotriva incheierii de dizolvare, ONRC inregistreaza, din oficiu, mentiunea de dizolvare a societatii in registrul comertului. Dupa data inregistrarii mentiunii de dizolvare in registrul comertului, societatea intra in lichidare.

Ulterior inscrierii mentiunii de dizolvare, la cererea societatii, a oricarei persoane interesate sau din oficiu,  ONRC numeste, prin incheiere, un lichidator inscris in Tabloul practicienilor in insolventa.

 Lichidatorul urmareste ca din bunurile si drepturile detinute de societate sa fie achitate debitele acesteia.

  1. Ce se intampla in practica?

In practica se observa ca in mod recurent ANAF depune plangere impotriva incheierii prin care ONRC constata indeplinirea conditiilor pentru a se dispune dizolvarea, conform celor dispuse prin art. din Legea 31/1990, motivand ca existenta unor debite catre aceasta constituie un impediment la dizolvarea societatii. Mai departe, in opinia ANAF, aceasta nu-si poate recupera debitele daca s-ar dispune dizolvarea societatii.

Criticam aceste argumente  prin aceea ca in faza de lichidare, lichidatorul are sarcina de a valorifica patrimonial societatii in vederea stingerii datoriilor. Avand in vedere ca ANAF detine creante fiscal impotriva societatii aflate in faza de lichidare, cu atat mai mult se impune datoriile sa fie achitate, intrucat acestea au rang prioritar in raport de celelalte creante ale societatii, spre ex.imprumuturi sau chirii.

Mai mult, chiar instantele de judecata argumenteaza ca in conformitate cu dispozitiile art.220 Cod de Procedura Fiscala, ANAF are posibilitatea de a initia executarea silita a societatii pentru debitele sale, iar dizolvarea si lichidarea societatii nu reprezinta un obstacol in demararea acestei proceduri.

Cu titlu de exemplu, citam abordarea Curtii de Apel Bucuresti, intr-o decizie de speta definitiva din data de 15.11.2024: “In cazul in care creanta fiscala pe care o pretinde impotriva intimati – parate este constatata prin titluri executorii (declaratii fiscale, decizii de impunere etc.), apelanta-reclamanta are posibilitatea de a initia executarea silita pentru recuperarea acesteia, nefiind necesara obtinerea in prezenta cauza a unui nou titlu executoriu impotriva intimatei-parate. In acelasi timp, dizolvarea este o faza pregatitoare a lichidarii, in cadrul careia apelanta poate solicita recuperarea creantei in discutie.”

***

Avand in vedere particularitatea domeniului, incurajam justitiabilii sa consulte un avocat in vederea reprezentarii intereselor societatii si a protejarii acestora in instanta.